fredag 30 september 2011

Chakra

Vad är Chakra för något?

Chakra är sanskrit och betyder ursprungligen hjul.
Namnet betecknar platser på kroppen där fysisk och psykisk energi möts, eller där essensen, energin bakom allting, får ett mänskligt, personligt uttryck. Du kan se livets energi, kundalinienergin, som något som finns i oss, omger oss och som lyser och lever genom oss. I ett prisma bryts ljuset i regnbågens alla färger. Så "bryts" eller strålar livet genom oss och beroende på hur vi ser ut inuti kommer de olika färgerna eller kvalitéerna ut på olika sätt. Ljuset eller livsenergin kan vi kalla essensen. Läran om chakran och energier härstammar från Indiens yoga och meditationstraditioner, i Fjärran Östern har man använt sig av läran i över fyratusen år. I mer än tvåtusen år gamla skrifter, på sanskrit, från Tibet talas det om chakran. Det här är egentligen inget nytt, fast det är bara de senaste tio till tjugo åren som läran har nått oss här i väster.

Chakra symboler och färger

chakrastapel2.jpg 

Kronchakrat Sahasrara
Färg: Violett Plats: Toppen av hjässan, Nyckelord: Enhet med allt, gud och frid Sten: Ametist
Pannchakrat Ajna
Färg: Kungsblått, Plats: Mitt i pannan Nyckelord: Medvetande, intuition och bevittnande Sten: Lapis lazuli
Halschakrat Visshudha
Färg: Klarblått Plats: Halsen Nyckelord: Kommunikation, inre vägledning och kreativitet Sten: Akvamarin
Hjärtchakrat Anahata
Färg: Grönt, Plats: Mitt i bröstkorgen Nyckelord: Balans, harmoni och kärlek Sten: Aventurin
Solar plexuschakrat Manipura
Färg: Gult, Plats: Solar plexus Nyckelord: Vilja, personlig kraft och koncentration Sten: Citrin
Navelchakrat Svadhisthana
Färg: Orange Plats: Under naveln Nyckelord: Relationer, sexualitet och känslor Sten: Karneol
Rotchakrat Muladhara
Färg: rött Plats: svanskotan, bäckenbotten och benen Nyckelord: Överlevnad, sexualitet och det materiella Sten: Granat






Chakrasystemet är centralt inom yoga. Enligt denna är kroppen sammanlänkad genom kanaler i människans olika kroppar (det påstås finnas flera, som delas upp genom deras olika andligt-mentala och fysiska egenskaper). Schematiskt löper en huvudkanal längs ryggraden, detta är kroppens centrala kanal för pranan - den livgivande andliga "energin". Mellan den eteriska och fysiska kroppen finns sju chakror, som representerar olika delar av människan. En skada eller sjukdom i kroppen förmodas påverka flödet genom olika chakror. Likaså hävdas det att kroppens andliga och fysiska funktioner påverkas av flödet genom olika chakror. För att uppnå jämvikt i kroppen måste flödet i alla chakror vara fritt och ohämmat.

Man kan likna våra kroppar vid stora energimottagare, vi tar in energi från allt levande som finns runtomkring oss, från djur, växter, även månen och stjärnorna är energigivare. Den mänskliga kroppen har hundratals energicentrer, både större och mindre, men det är de sju största som man refererar till som chakran, dess placering kan du se på bilden.

Ett chakra är en ackumulation av energi från olika medvetandenivåer hos människan. Varje chakra innehåller två motriktade krafter; en utgående och en inåtgående. Genom den utåtgående kraften ger chakrat ut energi till omgivningen och genom den inåtgående kraften tar chakrat in energier. Chakrat har hos var och en av oss format sig till ett speciellt mönster beroende på vad vi har upplevt. Det är det här mönstret som gör oss till de vi är, att vi alla är olika och reagerar olika i olika situationer.
De sju chakrana är placerade i det eteriska energifältet, fast deras energi är inte eterisk. Chakranas energi sträcker sig genom våra eteriska, astrala, mentala och andliga energifält. Chakrana är energivirvlar som kanaliserar energi till och från kroppen och de reglerar även den här energin. Chakrana utgör också en del av vår aura; ett energifält runt kroppen som även det är osynligt för de allra flesta. I och med att chakrana ger uttryck för energi rör de sig i olika vibrations-hastigheter eller frekvenser som är olika från chakra till chakra. Varje chakra har ett visst antal ekrar, fält, eller enligt den österländska traditionen; lotusblad.
Hur många lotusblad ett chakra har visar vilken frekvens det vibrerar med, t.ex. har rotchakrat 4 lotusblad och är det chakra som är långsammast, däremot så har kronchakrat med sina 992 lotusblad den finaste frekvensen. De här olika frekvenserna gör också att de olika chakrana ger ifrån sig olika färger som följer regnbågens alla färger; röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett. Den österländska traditionen ger chakrana lite annorlunda färger men vi västerlänningar följer regnbågens färger enligt enteori som Bob Moore och Jes Bertelsen har utarbetat. Man kan på färgerna se om chakrana är i balans eller inte.


Ett chakra snurrar motsols och har i huvudsak två uppgifter; att först ta in livsenergi från det eteriska fältet och sedan vidarebefordra och fördela den här energin i kroppen. Ett chakra innehåller två olika sorters energi. Den första är livsenergin som kommer från solens kärnprocesser. Det är den energi som ska användas för att hålla vår fysiska kropp vid liv. Den andra energin är den andliga, som hjälper oss att utvecklas i andligt avseende - en kärleksenergi som ger oss förmågan att älska oss själva och andra. Ibland uppstår dock blockeringar.

Chakrana är förbundna med det centrala nervsystemet genom en stjälk som slutar i ryggmärgen. De står även i förbindelse med det endokrina körtelsystemet och har i och med det stort inflytande på hela vårt psykofysiska välbefinnande.
Varje chakra har även sitt egna symbolkomplex med tillhörande djur, sinne, element och sina speciella stenar. Om man tänker på det så har vi många vardagsuttryck i vårt språk som faktiskt har med energi och chakran att göra. Till exempel är det ofta som man säger att man intuitivt känner på sig om man tycker om en person eller inte, man kan säga att man kan känna att det är en tryckt eller en dålig stämning någonstans.
Har du någonsin gått in i ett rum och känt dig ovälkommen? Eller tänkt på någon som du inte har pratat med på väldigt länge och så ringer helt plötsligt personen i fråga? Det handlar allt om energier och tankar. Tankens kraft är så oändligt mycket starkare än vad vi någonsin kan ana. Tankar är energi.

Huvudorsaken till att jobba med och att försöka förstå vad chakran är, är att skapa en helhet inom oss själva. Att förstå vad chakran är och hur de fungerar och hur de står i relation till vårt medvetande är att börja förstå oss själva och i och med att vi börjar förstå oss själva bättre kommer vi att göra det möjligt att göra våra val med balans och förståelse hellre än att göra val utan att riktigt förstå varför och kanske under inflytande av andra. Det mest kraftfulla sättet att öppna, aktivera och ge chakrana energi är att älska sig själv och andra villkorslöst. Kärlek är den mest livfulla, vitala energin i livet.  
Kärlek är källan till allt helande.

Hos www.moderjord.nu finns massor av chakraprodukter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar